středa 6. června 2012

Review-Vampýrská akademie

Autor: Richelle Mead
Název: Vamypýrská akademie
Originální název: Vampire academy
Série: Vampýrská akademie (1/6)
Žánr: Fantasy,dhampýři,upíři,alchymisté,strigojové


Česká anotace:Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů.
Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

Nakladatelství: DOMINO
Počet stran: 280
Vydání v USA: 2007
Vydání v ČR: 2009

Má anotace(obsahuje spoilery):
Když se mi tato kniha dostala do ruky říkala jsem si ,,ok,další knížka o upírech super."
Nikdy bych nevěřila,že si v této knížce najdu takové zalíbení.Vžít se to nějaké postavy mi dá hodně času,ale že po pár stránkách už mám svého favorita,bych opravdu nikdy nevěřila.Budu určitě velký fanda filmového zpracování.Tato kniha si to zaslouží.

Rose utekla se svojí nejlepší kamarádkou Lissou,ze školy Sv.Vladimíra.Netušily ale,že je zanedlouho vystopuje Dimitrij Belikov,který učí na škole Sv.Vladimíra a je podřízený ředitelky Kirové.Když dorazí do školy,je Rose na pokraji vyhození ze školy.
Jejímu vyhození zabrání strážce Belikov.Ředitelka dá Rose pravidla,která musí dodržovat.Rose jako strážkyni bude přidělen Dimitrij jako učitel bojového výcviku.Musí Rose naučit to co za dva roky propásla.

Rose je okouzlená svým učitelem Dimitrijem,na kterém nejvíce zbožnuje jeho ruský přízvuk.Avšak svoje city nesmí dát najevo,protože by se přeci neslušilo,aby spolu chodily žák a učitel.Dimitrij,ale také není chladným učitelem a k Rose,také něco cítí.


Nejsou,ale jediný kdo objevují své city k druhému.Lissa jako královská se poznává s Christianem,dalším královského původu.Christianův původ má,ale menší háček.mezi královskými není uznávaný.Jeho rodiče se dali ke Strigojům(viz.vysvětlivky).Christianovi zbyla jenom jeho teta Taša.Taša zastává názor,že každý moroj(viz.vysv.) by měl umět bojovat sám za sebe a né využívat dhampýry(viz.vysv.) ke své ochraně.

Rose s Lissou zkoumají Lissin éter(viz.vysv.).Rose se dozvídá,že není jediná,která má s Lissou pouto(viz.vysv.).V minulosti žila Anna,,stínem políbená" a Sv.Vladimír.Anna měla také se Sv.Vladimírem pouto.Rose s Lissou získala poutu,když se před dvěma lety stala ošklivá nehoda,při které zemřela Lissina rodina.Lissa přivedla Rose ze světa mrtvých a tak s ní získala pouto.Díky této nehodě se stala Lissa poslední žijící členkou rodu Dragomirů.
Díky tomuto poutu se Rose může dostat Lisse do hlavy a také může vědět jak se Lissa cítí.Toto pouto je jenom jednostrané.

Ve škole se objeví Lissin strýc Viktor Daškov a vzal ji a svou dceru Natálii Daškovou na nákup do centra.Lissa sebou na nákup bere Rose.S nimi musí také jet Dimitrij,aby dohlížel na Rose a na ochranu královských.Lissa si pořídila šaty na školní ples,ale nezapomněla také na Rose.








V den,kdy se koná školní ples Lissu unesl Viktor Daškov s jeho strážci.Rose se vydává za Dimitrijem a skoro spolu skončí v posteli.Když Dimitrij zjistí,že Rose vlastní přívěšek s kouzlem chtíče je něco špatně.Rose zjišťuje,že Lissa je v ohrožení.Vydávají se Lissu hledat.Když Lissu zachrání je Viktor poslán do vězení.Rose zjišťuje,že kouzlo chtíče n jí dal Viktor,aby odvedl její a Dimitrije pozornost.

Rose jde sama do vězení navštívit Viktora.Od Viktora zjišťuje,že by kouzlo nefungovala,kdyby k sobě dvě dotyčné strany nic necítili.Což Rose vytrhne z reality a sama zjišťuje,že ji Dimitrij lhal v tom,že k ní nic nacítí.Z jejího snění ji vytrhne Viktorova dcera Natalie,která se nechala přeměnit na Strigoje.
Rose se poprvné utkává se Strigojem.Rose,ale přeci nemohla Natálii,vždyť to byla její i Lissina kamarádka.Chvilkové zaváhání a Natalie Rose zraní.Kdo jiný než Dimitrij by Rose zachránil?
Dimitrij zabíjí Natalii,vždyť je přeci zkušený strážce.Odnáší Rose na ošetřovnu a vyzná ji svoji lásku,kterou k ní chová.Ale taká jí sděluje,že nesmí přetrvávat mají přeci povinnosti chránit Moroje.


Na celé sérii knih se mi opravdu líbí záživný děj.Když knížku začnete jednou číst,už se od ní neodtrhnete.Pro mě má knížka moc málo stránek,ale co se dá dělat:).V knížce se najdou i opravdu romantické chvíle.A nemyslím jenom Dimitrije a Rose,ale i Lissu a Christiana.Romantické chvíle nahradí někdy i opravdu vtipné citáty.

Musíte zažít,abyste pochopili.


Vysvětlivky:
Morojové- jsou živí vampýři. Potřebují k životu jak krev (krmí se na lidských dárcích), tak ale i normální jídlo. Jsou svázáni s magií. Donedávna šlo o magii 4 živlů - země, voda, vzduch a oheň. Ale byl znovu objeven i 5. - Éter, který např. dokáže uzdravovat a oživovat mrtvé, číst myšlenky, super nátlak apod. Morojvé nesnášejí sluneční světlo. Dříve používali magii k boji, ale dnes za ně bojují dhampýři.´

Dhampýři- jsou na půl lidé a na půl morojové. Dhampýři se spolu bohužel nemůžou množit. Ale z jakéhokoliv spojení dhampýra a moroje vzniká opět dhampýr. Snáší sluneční světlo, nepotřebují krev. Jsou fyzicky odolní a vytrvalí. Větsinou se stávají strážci morojů.

Strigojové-Jsou nemrtví vampýři. Strigojem se může stát moroj, dhampýr, ale i člověk. Moroj se stane strigojem tak, že osobu, z které pije, zabije. Dhampýr a člověk tak, že strigoj jim nejdřív vypije veškerou krev a poté jim dá napít své vlastní. Strigojové nedokážou ovládat magii. Jakékoliv setkání s ní jim ubližuje a proto se stříbrné kůly nabíjejí magií 4 živlů k jejich zabití. Další způsob jejich zabití je upálení, a nebo utnutí hlavy. Kůl nabitý všem 5 živly Strigoje zpět přemění na to co býval, pokud mu ho zabodne do srdce přímo uživatel Éteru.
Nedokážou se pohybovat po svaté půdě a ani na slunci. Poznají se podle červených očí a bílé pleti. Mají vysoce vyvinutou schopnost nátlaku.


Pouto-Vznikne,když uživatel éteru přivede dotyčného člověka ze světa mrtvých.Tak mezi nimi vznikne pouto.Pouto je jednostranné.


Oficiální stránky autora

-Zdroj obálky Domino

Hodnocení
5/5

1 komentář: